Dziczyzna należy do tradycyjnych specjalności kuchni polskiej.
Od wieków nasi przodkowie spożywali dziczyznę pozyskiwaną w okolicznych lasach. Wielokrotnie na dworach królewskich uczty nie mogły obejść się bez mięsa zwierząt dziko żyjących takich jak dziki czy jelenie. Mięsa te ceniono głównie za niezwykłe walory smakowe i odżywcze.
Aby wydobyć najlepszy smak dziczyzny należy wiedzieć, że dziczyzna lubi jedyne określone przyprawy. Przykładem może być majeranek, gorczyca, ziele angielskie czy też liść laurowy. Pieczenie z dziczyzny warto spożywać wraz z odrobiną konfitury żurawinowej, która komponuje się z mięsem idealnie. Polędwice z jelenia robione na czerwonym winie zaskakują smakiem, zaś wyroby wędliniarskie nadają się idealnie jako dodatki kulinarne na spotkaniach rodzinnych.
Wielu z naszych myśliwych posiada własne przepisy na dziczyznę i każdy z nich przygotowuje ją swoim sposobem. W związku z powyższych z ogromną przyjemnością chcemy przedstawić sprawdzone przepisy na dziczyznę w wykonaniu naszych myśliwych.
Życzymy sukcesów kulinarnych i Smacznego!